TMBB – The Mighty Big Blogger

Handlar om familjeliv, sorg, saknad och min sons självmord

Så firar man Julen i Spanien

november 18th, 2008 by Tove B Brandt

Jag fick brev av min mamma och hon frågade om hur man firar Jul i Spanien och då tänkte jag, herregud jag vet ju faktiskt inte det och inte vad det är de äter till jul osv så jag började söka efter svar på google och detta var vad jag fann:

Jul: Familjefest i Spanien Två tredjedelar av spanjorerna anser att julen är mer en familjefest än en religiös högtid. Trots att den spanska julen fortfarande har vissa traditioner med stark katolsk anknytning är det bara 14,5 procent som ser julen med religiösa ögon. Nästan 20 procent anser att julen endast är ett kommersiellt datum och lite mer än 5 procent tycker att julhelgen bara är ännu en av årets helger då man får några extra lediga dagar. De flesta spanjorerna firar julafton i familjens sällskap: 96,3 procent. På nyårsafton är det mycket vanligare att träffa vänner och bekanta och att gå ut på krogen: Endast 1,7 procent av den spanska befolkningen firar jul och nyår helt ensamma. När det gäller julklappar är Spanska seder fortfarande traditionen som gäller i de flesta hemmen. Mer än hälften ger julgåvorna på trettondagen då de vise männen som spanjorerna kallar kungar traditionellt anländer till krubban och de spanska hemmen, mot 15 procent som har adopterat nordeuropeiska vanor och ger klapparna på julafton eller juldagen som i centrala Europa. De nya sederna har dessutom infört en ny variant mittemellan de båda traditionerna: 19 procent ger presenter både på julafton och trettondagen. Jultomten vinner med andra ord terräng för vart år som går. Alla dessa uppgifter publiceras i en undersökning som spanska CIS (Centro de Investigaciones sociológicas) gjorde efter julen 1999. Julen 2004 lär uppgifterna ha ändrats en del men allt pekar mot att julafton tar över i framtiden. Vem har tålamod att vänta på julklapparna? I dagens Spanien är det inte ovanligt att höra frågan: Vem har du skickat önskebrevet till? Jultomten eller kungarna?Spansk jul – Julpynt I Spanien har julen fortfarande en stark religiös anknytning, som blir svagare för varje år. Tidigare var det endast Jesuskrubban som dekorerade de spanska hemmen i juletider men tiderna förändras och det blir allt vanligare att se jultomtar och glitter lite överallt. Många köper julgranar idag, oftast hemska objekt av blank knallgrön eller frostvit plast som är ca. en meter höga. Inget som liknar en äkta fin julgran som nordbor ser det.

Nåja, det kan ursäktas, traditionen finns inte så vad vet spanjorer om julgranar. Trots detta har det under de senaste åren blivit lite trendigt att ha julgran och en del börjar lära sig hur de ska se ut, åtminstone enligt veckotidningarna. Det som alla respektabla spanska hem har är en krubba. Just det, som dom som man gjorde i skolorna för trettio år sedan, eller görs de fortfarande? Desto större krubba, desto bättre. Helst med en bäck med vatten, annars duger foliepapper. Figurerna i krubban kan vara små plastiga saker eller riktiga konstverk. Många samlar på krubbans figurer, i keramik eller trä och ofta lite större än plastkusinerna är de otroligt vackra och kan kosta nästan hur mycket som helst. Det är en vacker tradition. Oumbärligt i ett spanskt hem under julen är vad som kan översättas till svenska som ett ”bordscentrum”. På spanska blir det ”centro de mesa”. Det är ett blomsterarrangemang som står i mitten på bordet under hela helgen. Det kan lika gärna vara kottar och ljus som julrosor, mm. Oftast är det en present från nära vänner eller från någon i familjen. Gatorna i Spanien är belysta med tusentals ljusslingor i världens alla färger under julen. Ofta är det renar, jultomtar och annat som är helt främmande för Spaniens invånare som utgör motiven. Jultomten eller ”papa noel” som han heter på den iberiska halvön blir allt vanligare, inte minst i varuhusen! HO HO HO! Den amerikanska varianten har snart vunnit över spanska seder.

Spansk julmat

Julmat i Spanien är mycket svårare att definiera än i Sverige.

Kalkonen är traditionell julmat men den lagas enligt många olika recept vilka alla är julens specialitet, ofta är kalkonen fylld med många andra läckerheter.

Skaldjur, lamm, ugnsstekt spädgris och även fisk kan också stå på menyn men recepten varierar beroende på regionerna och familjens egna traditioner.

Rätterna lagas och serveras enligt klassiska måltiders ordning. Förrätt, varmrätt, (en eller hellst två, då ofta en fisk och ett kött), och efterrätt / efterrätter.

Efter den traditionella maten äter man alltid det läckra julgodiset ”turrón”: Olika sorters jättesöt mandelnougat och choklad nougat i små, små bitar.

Ugnsgräddad marsipan och små bakverk med mandel och kanel eller andra smaker som kallas ”mantecados” och ”polvorones” hör också den spanska julen till.

Den urgoda saltade och lagrade skinkan ”jamón serrano” är alltid närvarande under julhelgen. Den serveras som plockmat eller tilltugg.

Starka lagrade ostar och lite bröd brukar göra skinkan sällskap.

Julgodiset ”turrón” är nougater i olika varianter. De två klassiska sorterna är ”jijóna och alicante”.

Den första är en mjuk och krämig nougat som nästan smälter i munnen.

Den andra klassikern är precis det motsatta: Den är hård och knaprig.

Dessa nougater tillverkas huvudsakligen på mandlar och honung. Choklad ”turron” brukar vara liknande rischoklad.

De senaste åren har en enorm varietet tillkommit i nougatfamiljen och hyllorna i snabbköpen räcker nästan inte till. Alla möjliga smaker finns nu, från jordgubbssmak till tiramisú. Frågan är om dessa varianter verkligen tillhör familjen ”Turron”.

Andra specialiteter som dyker upp till julen är olika sorters traditionella kakor som heter ”polvorones” och ”mantecados”. Dessa bakas nästan aldrig hemma utan köps färdiga med olika smaker och de kommer inlindade i färgglada papper.

Varning: Inget smular mer än detta! Knepet är att klämma ihop kakan ordentligt innan man tar av pappret, annars rasar den garanterat i tusen bitar och sabboterar julstädningen!

Spanien firar julen stort, men skillnaderna mot det nordiska julfirandet är också stora.

Julstämningen startar de 22: a december då den stora dragningen i det spanska jul lotteriet sker. Över hela landet hörs ekot från radioapparaterna med barnröster som läser upp de magiska siffrorna som belönas med årets vinster. Det handlar om världens största lotteri och spänningen är stor. Samtidigt handlas det, och förberedelserna för julens delikatessmåltider är i full gång.

Nästan alla vet var vinnarlotten såldes och vilket nummer det blev som kasserad in årets storvinst, åtminstone vilken den sista siffran var. Den innebär allra minst återbetalning om den är densamma som man själv har.
Därefter följer Julafton: ”Den goda natten”, på spanska: Nochebuena.

Spaniens 24: e december är en ganska vanlig dag, fram till eftermiddagstimmarna. Då förbereds middagsmaten som äts under kvällen, men inte tidigare än de vanliga middagarna. Med andra ord är det sent på kvällen och oftast hemma. Många jobbar på julafton och det mesta är öppet, åtminstone under förmiddagen.

Juldagen är naturligtvis helg men annandag jul är vardag i största delen av Spanien. Endast vissa områden har röd dag den 26: e, tex. Barcelona och Katalonien.

När ger man julklappar?

Julafton är inte dagen då man ger julklappar. Det gör man på trettondagen. Då firar man att de vise männen kom fram med sina presenter till Jesusbarnet. Barnen tror att de är de vise männen vilka kallas för de magiska kungarna: Los Reyes Magos, som lämnar paketen under natten. Liksom svenskar ställer ut gröt åt tomten ställer spanjorerna lite likör och julgodis till kungarna och vatten till deras törstiga kameler. Med tiden har jultomtar börjat dyka upp i Spanien också. Vissa familjer ger nu en present på julafton och resten enligt traditionen.

Däremot är det vanligt att ge julkorgar, viner och blommor till vänner, anställda och bekanta. Korgarna innehåller delikatesser som förknippas med julen.

Aftonen innan kungarnas dag, med andra ord kvällen den 5: e januari är det stora parader i hela Spanien. Kungarna som under natten kommer att dela ut barnens leksaker åker igenom landets alla städer med ett stort följe, absolut alla barn i landet måste se paraden. Om det är omöjligt att gå själv så kan man alltid se evenemanget på TV. Den 6: e äter alla ett speciellt bakverk: En stor vetebrödsring som ibland är fylld med grädde eller kräm. Själva brödet är smaksatt med apelsinblomsvatten. I brödet är små figurer inbakade och ofta spelar man om figurerna. Det kan vara allt från pengar till att diska. Bakverket heter Roscón de Reyes.

Ja det var en hel del om Julfirandet och som gjorde mig lugn och fin, för nu vet jag att jag har något helt nytt att se fram emot, klart jag kommer sakna min vackra vita Jul och den undernbara gemenskapen vi alltid haft runt julens fyllda bord, men nu är det inte tid att Gråta, utan det är dags att glädjas.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.